יום שבת, 18 בנובמבר 2017

קצת שמן, קמח וסוכר לא הרגו עוד אף אחד....

שנים רבות לא אהבתי סופגניות. זה נראה לי דביק מדי, שומני מדי, מלכלך מדי ובכלל מיותר למדי.
שום מילוי שבעולם לא היה מפתה אותי לנגוס בזה.
עד שנה שעברה.
הייתי בעבודה ו"נאלצתי" להתכבד בסופגניה שהבוס רכש. לא של רולדין ולא זו עם הציפויים המסנוורים, סתם סופגניה מהמאפיה הקרובה. סופגניה עגולה מבחוץ עם ריבה אדומה מבפנים.
ופתאום זה התגלה. הבצק המשמין הזה טעים לי. אפילו טעים לי בטירוף. ומאז מצבי בעניין קשה למדי. אני כמעט ולא בוררת בין המילויים, ולא ממש מחפשת את אלו הקטנות.
כל סופגניה שבאה- ברוכה הבאה.
ההצלה היחידה מהמכה הזאת היא שאני בעצמי לא יודעת לאפות סופגניות. וזה לפחות משהו.
אבל איזה מין חנוכה זה בלי קצת שמן על המחבת או בסיר? ולכן אימצתי לי באהבה רבה כמה מתכונים משמינים בטירוף וטעימים להפליא, המתאימים לחנוכה.

המתכון הראשון שאימצתי בא מאבא שלי, שיהיה בריא עד 120, והוא של לביבות תפוח אדמה (או כל ירק אחר, תלוי בכם).

מתכון 1-
מתכון לביבות תפוח אדמה
המצרכים הנדרשים למתכון זה:
5-7 תפוחי אדמה בינוניים (אם אתם רוצים ניתן לשלב או/ו להמיר את תפוח האדמה ב/עם גזר ובטטה) מגורדים במגרדת גסה.
בצל גדול מגורד במגרדת גסה.
כף של אבקת מרק עוף פרווה (למי שמקפיד ולא משתמש באבקת מרק עוף, ניתן להחליפה במלח ובכפית פפריקה מתוקה בשביל הטעם).
1 כוס של קמח רגיל.
1 ביצה (אם התערובת נראית לא דביקה מספיק ניתן להוסיף ביצה נוספת).
תבלינים לפי הטעם - קצת פלפל שחור, וכן כוסברה יבשה או אורגנו.
את כל זה מערבבים לתערובת אחידה ומטגנים עד הזהבה בשמן קנולה.



את המתכון הבא אימצתי מחמותי שתחי'. בעדתה הוא נאפה ונאכל בכלל בחג הפורים, אבל בעיניי הוא מספיק ספוג שמן ומספיק טעים כדי להשתחל גם לחנוכה.

מתכון 2-
מתכון עוגיות יו-יו
מצרכים להכנת הבצק:
1 קילו קמח
6 ביצים
כוס שמן
כוס סוכר
3 אבקת אפייה
3 סוכר וניל
מצרכים להכנת הדבש :
חצי כוס מים, כוס סוכר, חצי לימון סחוט.

אופן ההכנה:
להכנת הבצק —
מערבבים היטב את כל החומרים הדרושים להכנת הבצק, חוץ מהקמח. מוסיפים את הקמח אחרון ולשים היטב.
כשהבצק מוכן ונראה אחיד לפי ראות עיניכם, מכינים כעכים (כמו בייגלה עגול עם חור באמצע) ומטגנים בשמן עמוק (כטיגון הצ'יפס).
להכנת הדבש ---
שמים את כל המצרכים שציינו בשביל הדבש בתוך סיר קטן, מערבבים ומבשלים כמה רתיחות עד שזה מתחיל להיות יותר סמיך ומקבל מראה של דבש.
מכניסים את הכעכים המטוגנים לתוך הדבש, מוציאים, שמים על הצלחת, עושים "פוווו" ואוכלים בתאבון.

המתכון השלישי בא גם הוא מחמותי, והוא של הספינג' המפורסמים. הספינג' נמצא על שולחנה של חמותי מדי יום שישי כנשנוש כיפי לפני האוכל האמיתי. אני מכינה אותו בעיקר בחנוכה, והוא מהווה בסיס טוב לארוחת ערב חלבית נחמדה.

מתכון 3-
מתכון ספינג'
מצרכים:
1 ק"ג קמח רגיל
2 כפות סוכר
2 ביצים
2 כפות שמן (הכוונה לשמן ש"נכנס" אל תוך הבצק עצמו ...השמן שיהיה "מסביב" אינו כלול בחבילה)
1 כף של שמרים יבשים
קומץ מלח
מים  (להוסיף בהדרגה עד שהבצק נהיה דביק ואחיד)

אופן ההכנה:
מכינים את הבצק-
מערבבים היטב את הקמח, הסוכר, השמן, הביצים והמלח. לאחר מכן מוסיפים שמרים ומערבבים (לא לשכוח- מלח ושמרים ביחד הורסים את ההתפחה ולכן חשוב לערבב היטב את המלח בתוך הבצק לפני שהשמרים נכנסים לעסק). אחרי זה מוסיפים 1/4 כוס מים ומערבבים, ושוב 1/4 כוס מים ומערבבים. ניתן להוסיף מים עד שיתקבל בצק אחיד ממנו יהיה ניתן ליצור כדורים. (אם הבצק יוצא נוזלי מדי – ניתן להוסיף עוד קמח, אם הבצק יוצא גושי מדי - להוסיף עוד מים).
לאחר שהבצק מוכן, מכסים אותו בשקית ניילון או/ו במגבת, שמים במקום חמים ומחכים שיתפח.

אחרי התפיחה-
מכיוון שמדובר בכמות די נכבדת של בצק, ניתן לחלק אותו למספר מנות ולהקפיא.
אני, למשל, נוהגת לחלק את הכמות הזאת לארבע. שלוש מנות אני מקפיאה לפעמים הבאות ובמנה אחת אני משתמשת. מי שאינה מעוניינת לקשור קשרים ארוכי טווח עם הספינג', ניתן מלכתחילה להוריד מכמות המצרכים ולשים חצי ממה שמצוין במתכון.

הכנת הכדורים וטיגונם-
אז אחרי התפיחה ואחרי שחילקנו את הבצק כרצוננו, אנו יוצרים כדורים בגודל כדורי טניס (אבל לא טניס שולחן, אלא בגודל הכדורים הפרוותיים האלה, שבאים בדר"כ בצבע ירוק וצהוב... יודעים למה הכוונה, נכון?)
את הכדורים מניחים בצלחת עם 1/4 כוס שמן (כן, כן, פשוט להניח את כדורי הבצק בתוך השמן, ושהשמן ייספג בהם... אמרתי לכם שזה אחלה של מתכון J ) ובזמן כשהכדורים עושים שם אמבטיה קצרה, מחממים שמן בסיר בינוני (בדומה להכנת הצ'יפס המטוגן בשמן עמוק).
אחרי שהשמן מתחיל קצת לבעבע בסיר, לוקחים כדור מהצלחת, משטיחים את הבצק לצורת עיגול שטוח ועושים חור באמצע (יוצא מעין כעך שטוח שכזה). את היצירה הזאת שמים בתוך השמן הרותח שבסיר ומטגנים.
הטיגון עצמו לא לוקח הרבה זמן והעסק רץ די מהר, ולכן לא לשים את הבצק בתוך הסיר וללכת לדבר בטלפון אלא אם כן אתם דווקא מעדיפים לאכול מאכלים שרופים.

את הספינג' ניתן להגיש עם אבקת סוכר, דבש, ריבה, מייפל, סירופ שוקולד או סתם לנשנש בלי כלום.


                                   בתאבון וחנוכה שמח!






אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה

זה רק ספורט, או שלא.

ספורט ואני זה סיפור אהבה- שנאה שנמשך בערך מאז שאני זוכרת את עצמי. במשך כשלושה עשורים מחיי עסקתי כמעט בכל ספורט אפשרי. מחול, רכיבה על ...